Terbang bersama rindu..Seringkali aku cuba bohongi hati ini untuk terus bahagia dan tertawa sendiri, melangkah dengan penuh semangat untuk terus hidup di bumi Allah ini, cuba sedaya upaya lari dari masalah yang terus mencabul saban hari.

Pada saat aku memerlukan, ia terus hilang, aku terus fahami dan selami lautan hati aku, mungkin ia lari dari cinta ciptaan aku sendiri, biarlah aku berenang sendiri sampai ke pulau, walaupun bukan pulau kebahagian mungkin pulau kejayaan suatu hari nanti siapa tahu.

Angin..kirimkan salam rinduku pada dia, moga dia tahu yang rindu itu masih wujud untuk dia, dan hati ini masih setia untuk cinta..pantai sentiasa ada ombak untuk menceria..bulan seringkali ada bintang buat peneman..walaupun aku tiada kamu..tapi rindu itu masih setia untuk kamu..
Pelangi itu masih berwarna..Dalam pada masa kita renung dan tenungkan ke isi langit jagat raya itu..dalam benak hati kosong, pemikiran juga barangkali terus kosong melayang, mungkin ada satu benda yang meracau dan mengusik hati dan perasaan barang kali, dalam masa kita asyik merenung langit itu, hujan juga mula sibuk merintik manja, mengeluh juga ketika itu, masalah akan timbul dalam benak hati, ganggu hati ganggu jiwa, tapi dalam pada tengah-tengah masalah itu, datang pelangi tersenyum..persembahkan tujuh baris warna nya yang indah, hadiah utk aku barangkali, aku hargai kau sang pelangi, ada hikmah nya hujan datang, bikin aku gundah, tapi aku tak fikir yang pelangi berwarna kan cerah dan ceriakan hati ini..terima kasih ya Pelangi..nanti kita ketemua lagi..dan aku tahu..kau selalu berwarna..

Sunyi penuh erti..
Pada masa-masa begini, masa yang aku rasakan sunyi ini, aku sering isikan dgn kenangan dulu yang pernah merogol jiwa dan minda ku,mungkin sebab itulah, sampai tika ini, ia sering mundar-mandir mengacau kotak fikiran dan ruang akal aku, dan ternyata menjadi peneman perasaan ketika sunyi.

Ia sering kali tak pernah pergi walaupun aku puas menghalau nya, ia datang saat aku bersendiri, dan yang paling tepat untuk aku gambarkan adalah sahabat aku yang paling baik, tapi sahabat yang mungkin akan memberi tamparan yang sadis dan hentakan pilu dan bisa buat perasaan ku koyak sekali lagi.

biarlah dia datang menemani aku, mungkin dari perspektif negatif ia jahat, tapi biarlah aku putarkan untuk ke arah positif pula, ia sudah cukup baik dan berguna sebagai panduan jalan selamat menuju perjalanan berliku yang bakal aku hadapi nanti, itu pasti aku akan ingat dan akan kuat ku semat dalam jwa dan mindaku.

setiap yang datang mungkin kita rasakan itu bebanan, tapi jika kita selongkarkan, kita pasti terjumpa ramuan dan ubat mujarab bila kita keperitan nanti.

Masalah itu Anugerah


Tatkala diri meronta lari dari penjara masalah..jiwa terus dibelenggu rasa bersalah, menyalahkan diri..menyalahkan sesiapa yg turut dipengaruhinya, semakin itulah, hati terus meminta simpati untuk lari dari semua masalah, mencari konklusi..mencari sebuah jawapan untuk suatu permasalahn, hati dan jiwa tak habis2 menyalahkan, menuding, memarah, memaki, semua lengkap, mungkin itu tanda nya ada masalah? memang mcm kanak2...

Sesiapa yang diuji Allah, itu adalah anugerah sebenarnya, Allah menguji kita untuk melihat sejauh mane tahap kesabaran hambanya, dan dengan ujian yang diberikan juga, kita dapat mengenal diri kita, dan menutup balik lompang dosa2 ataupun kesilapan yang pernah kita lalui dahulu, itu semua adalah ganjaran yang kita tak pernah nak fikir pun, yang kita tahu, menuding, menyalahkan takdir, menidak kan setiap kebenaran, membuktikan kepalsuan, dan menyembunyikan kesalahan, semata2 untuk kepentingan duniawi.

Benarlah, setiap yang diuji, besar ganjaran anugerah yang kita perolehi, mungkin otak tak pernah nak menjangkau berapa ribu dalam nya ganjaran itu, tapi mungkin iman penuh didada, mungkin sedikit keinsafan itu mungkin akan menjelma..

minggu penuh test..serabut..kalut..kusut..
tiap mlm berjaga..isi otak isi jiwa..
penat..ngantok..malas...realitinya..
terus usaha..dpt jwb..nanti suka..

esok test lagi..mlm nih kena baca..
bkn membuta..tak pun duduk saja..
otak pun dah tepu...haru...
study sampai pagi..result bagus..
senyum sampai nampak gigi...