Terbang bersama rindu..Seringkali aku cuba bohongi hati ini untuk terus bahagia dan tertawa sendiri, melangkah dengan penuh semangat untuk terus hidup di bumi Allah ini, cuba sedaya upaya lari dari masalah yang terus mencabul saban hari.

Pada saat aku memerlukan, ia terus hilang, aku terus fahami dan selami lautan hati aku, mungkin ia lari dari cinta ciptaan aku sendiri, biarlah aku berenang sendiri sampai ke pulau, walaupun bukan pulau kebahagian mungkin pulau kejayaan suatu hari nanti siapa tahu.

Angin..kirimkan salam rinduku pada dia, moga dia tahu yang rindu itu masih wujud untuk dia, dan hati ini masih setia untuk cinta..pantai sentiasa ada ombak untuk menceria..bulan seringkali ada bintang buat peneman..walaupun aku tiada kamu..tapi rindu itu masih setia untuk kamu..
Pelangi itu masih berwarna..Dalam pada masa kita renung dan tenungkan ke isi langit jagat raya itu..dalam benak hati kosong, pemikiran juga barangkali terus kosong melayang, mungkin ada satu benda yang meracau dan mengusik hati dan perasaan barang kali, dalam masa kita asyik merenung langit itu, hujan juga mula sibuk merintik manja, mengeluh juga ketika itu, masalah akan timbul dalam benak hati, ganggu hati ganggu jiwa, tapi dalam pada tengah-tengah masalah itu, datang pelangi tersenyum..persembahkan tujuh baris warna nya yang indah, hadiah utk aku barangkali, aku hargai kau sang pelangi, ada hikmah nya hujan datang, bikin aku gundah, tapi aku tak fikir yang pelangi berwarna kan cerah dan ceriakan hati ini..terima kasih ya Pelangi..nanti kita ketemua lagi..dan aku tahu..kau selalu berwarna..

Sunyi penuh erti..
Pada masa-masa begini, masa yang aku rasakan sunyi ini, aku sering isikan dgn kenangan dulu yang pernah merogol jiwa dan minda ku,mungkin sebab itulah, sampai tika ini, ia sering mundar-mandir mengacau kotak fikiran dan ruang akal aku, dan ternyata menjadi peneman perasaan ketika sunyi.

Ia sering kali tak pernah pergi walaupun aku puas menghalau nya, ia datang saat aku bersendiri, dan yang paling tepat untuk aku gambarkan adalah sahabat aku yang paling baik, tapi sahabat yang mungkin akan memberi tamparan yang sadis dan hentakan pilu dan bisa buat perasaan ku koyak sekali lagi.

biarlah dia datang menemani aku, mungkin dari perspektif negatif ia jahat, tapi biarlah aku putarkan untuk ke arah positif pula, ia sudah cukup baik dan berguna sebagai panduan jalan selamat menuju perjalanan berliku yang bakal aku hadapi nanti, itu pasti aku akan ingat dan akan kuat ku semat dalam jwa dan mindaku.

setiap yang datang mungkin kita rasakan itu bebanan, tapi jika kita selongkarkan, kita pasti terjumpa ramuan dan ubat mujarab bila kita keperitan nanti.